Sprankelend schrijven & spreken

Esther Oldenziel  06 - 489 64 655

Over mij


Mijn naam is Esther Oldenziel. Je kunt mij ook kennen als Esther van Duijnhoven en van Odelief, kinderen en afscheid. Ik ben getrouwd met Michaël en moeder van twee zonen. 


Sinds juni 2010 help ik met hart en ziel (jonge) mensen op hun levenspad. (Jonge) ouders, kinderen en jongeren die een moeilijke tijd doormaken als gevolg van ziekte en overlijden hebben mijn speciale aandacht. Ik help hen met hun sociaal-emotionele, psychische, spirituele en praktische vragen. Bijdragen aan de kwaliteit van leven en sterven: "Met een hoofdletter Leven tot het einde... en daarna!" is mijn missie.


In 2010 volgde ik mijn hart en zei mijn vaste baan in het bedrijfsleven vaarwel. Van mijn pastorale hobby als voorganger, groot-luisteraar en organisator maakte ik mijn werk en begon, terwijl ik de post HBO-opleiding Ritueelbegeleiden volgde, Ode aan je Leven. Als ritueelbegeleider bij afscheid heb ik de dood ontmaskerd en de dood mij: ik werd ziek. Zo heb ik zelf op indringende wijze mogen ervaren wat rouw en verdriet met je doen. 

Met name wanneer rouw en verdriet niet (h)erkend worden, geen aandacht krijgen of zelfs ontkend worden en er niet mogen zijn dan kun je daar flink ziek van worden. Het was zo heftig dat ik er voor mijn vierenveertigste verjaardag niet meer wenste te zijn. Mijn gezin keerde nipt het wantij, gelukkig. 


Naast een goede begeleiding vroeg mijn herstel om rust, ruimte, aandacht en tijd. In mijn geval duurde deze periode ruim drie, bijna vier jaar. Op het moment dat mijn gezondheid dit toeliet ging ik op zoek naar het waarom achter mijn ziek zijn en volgde de opleiding Verlieskunde Verborgen Verlies. De opleiding gaf mij inzicht in mijn persoonlijke proces van rouw, in mijn manier van overleven en dat van anderen die een ingrijpend verlies meemaken (levend verlies) of meegemaakt hebben. Beide vormen vragen om een zorgvuldige, open manier van begeleidenMijn reis door het Land van Rouw had humor en was boeiend, maar was vooral ook pittig, bar en eenzaam. Vaak had ik het gevoel er alleen voor te staan. Zij vroeg kracht, uithoudingsvermogen, goede moed en een flinke dosis nieuwsgierigheid. 


"Tot hier ben ik gekomen en vanaf hier wil ik graag verder gaan."


Met mijn kennis van rituelen stond ik mijzelf toe om stap voor stap, bij elk nieuw inzicht, ankerpaaltjes te slaan en te kiezen: wat laat ik hier achter en wat neem ik mee de toekomst in? Zo kon ik de inhoud van mijn rugzak telkens herschikken en herzien. Dit gaf mij houvast. Zo kon ik telkens verder. Sinds maart 2017 voel ik mij pas echt hersteld. Plotseling besefte ik mij de waarheid achter mijn waarom. Dit bijzondere inzicht gaf betekenis aan al mijn persoonlijke verliezen en proces tot dan toe. De waarheid werkte bevrijdend en gaf mij mijn levenskracht terug. Bevrijd van veel ballast, helder en zonder sluiers kan ik de zon in mijn leven weer omarmen. Ik heb mijzelf beloofd de stralen van mijn zon nooit meer toe te dekken of te verstoppen en haar in te zetten voor allen die een lichtje kunnen gebruiken op hun levenspad.


"De waarheid maakt oneindig krachtig.

De ballast die je meedraagt (en vaak van iemand anders is) maakt je instabiel en kwetsbaar." 


Waarom vertel ik mijn verhaal? Ik vertel mijn verhaal, omdat mijn verhaal een verhaal is van hoop en verlangen. Hoop op licht in het donker, verlangen naar bevrijding en nieuwe levenszin in moeilijke omstandigheden. Mijn levensreis is niet vlekkeloos verlopen, integendeel. Op mijn tocht ontmoette ik tochtgenoten, vond ik goede helpers, gidsen en wegwijzers, maar ook wolven in schaapskleren. Daar heb ik mee gedeald en van geleerd. Die rijkdom combineer ik graag met mijn professionele profiel om een goede tochtgenoot of reisgeleide te zijn voor anderen. 


Ik houd van reizen, grote en kleine mensen onderweg, hun verhalen, veerkracht, onverwachte wendingen, nieuwe vergezichten en pionieren in de polder. Sinds mijn vroegste jeugd bewoog mijn leven zich van kwaliteit van leven in binnen- en buitenland door studie en werk naar kwaliteit van arbeid. Ik verbleef lange tijd ongewild in niet-mijn-land en keerde via zingeving, spiritualiteit en religie terug in mijn eigen spoor: empowering life. Het bijdragen aan kwaliteit van leven en sterven - tot het einde en daarna - is mijn natuurlijke thuis. 


"Het is letterlijk van levensbelang dat je je welkom voelt en dat je om alles wat je wel en niet bent of kunt, gezien en gewaardeerd wordt. 

Voor een goede gezondheid is het essentieel dat je (ook) je eigen leven mag leven, dat je (ergens) ten diepste jezelf mag zijn en dat je jezelf durft en kunt uiten in een veilige omgeving zonder oordeel."


Iemand vroeg mij laatst: "Stop je nu met Ode aan je Leven, nu je zelf de dood in de ogen hebt gekeken en je je diepste waarom hebt leren kennen?" Dat heb ik heel even overwogen, ja. Echter juist nu kan ik met alles wat ik ben en kan, in het leven van anderen de persoon zijn die ikzelf zolang heb gemist. Uit eigen ervaring kan ik zeggen hoe fijn het is om buiten je eigen gezin, familie of vriendenkring een veilige, vertrouwde vreemde te hebben waar je alles tegen kunt zeggen, iemand die jou zonder oordeel ziet, zoals je ten diepste bent en jou naar behoefte uitnodigend verder helpt, professioneel en deskundig, maar vooral ook warm en dichtbij.


Wie mag ik voor je zijn?

Wat kan ik voor je doen?


Zoek je een tochtgenoot, helper, praatpaal, schrijver voor je levensverhaal, gids of richting? 

Zie mij als de ANWB: ik luister naar je verhaal of vraag en help je kundig weer op weg, waarna jij veilig en zelfstandig verder kunt. Bij mij kun je terecht voor informatie vooraf, tijdens de reis, bij onverwachte omstandigheden en hulp bij pechonderweg. 


Van levensreis tot hemelreis: je bent van harte welkom!


Praktisch: Wat ik voor jou kan betekenen wordt niet door een zorgverzekering vergoed. Mijn werkzaamheden rondom of ter voorbereiding op een overlijden of uitvaart kunnen veelal gedeclareerd worden op een uitvaartverzekering. Omdat ik het belangrijk vind, dat iedereen een beroep op mij kan doen, heb ik ervoor gezorgd dat mijn diensten financieel voor iedereen haalbaar zijn. Waar heb jij op dit moment behoefte aan? 


Bel 06 - 489 64 655 of stuur een e-mail naar esther@odeaanjeleven.nl 


Alle Liefs,
Esther Oldenziel

Interessante links:
Activiteiten, lezing en workshops