Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

Ik ben Esther Oldenziel. Sinds 2010 geef ik met hart en ziel vorm aan Ode aan je Leven en Odelief voor kinderen bij vreugde, verlies en ingrijpende veranderingen thuis. 


Ik ondersteun (jonge) ouders, kinderen en jongeren, die een moeilijke tijd doormaken als gevolg van ziekte, echtscheiding, burnout of overlijden in het gezin. 


Ieder gezin is anders en heeft eigen wensen en behoeften. Ode aan je Leven en Odelief werken daarom altijd op maat. 


Vreugde, verlies en ingrijpende veranderingen thuis hebben grote impact op alle gezinsleden. 

Ik ben er voor jullie allemaal. Samen en ook apart. 


Mijn expertise deel ik sinds 2017 tevens met professionals in (t)rouwzorg, uitvaartzorg, onderwijs en bedrijfsleven. Dit doe ik door het geven van inspiratiesessies, supervisie, trainingen en als coach. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld het herkennen van en omgaan met rouw bij (jonge) cliënten, families, leerlingen en medewerkers, het doeltreffend gebruiken van rituelen bij volwassenen en kinderen, het vergroten van inzicht in verlies- en veranderingsprocessen, jijzelf als instrument en sprankelend spreken in het openbaar.


Voordat ik met Ode aan je Leven en Odelief begon was ik werkzaam in het bedrijfsleven. Ik volgde mijn passie en maakte van mijn pastorale hobby, als voorganger, groot-luisteraar en organisator, mijn werk. Terwijl ik in 2010 de post HBO-opleiding Ritueel begeleiden volgde, kende Ode aan je Leven een vliegende start. In korte tijd werd ik een veel gevraagd ritueelbegeleider bij rouw én trouw. Onderstrooms gebeurde er van alles. Ik ontmaskerde de dood en de dood mij. In een sneltreinvaart leerde ik levensprocessen doorzien. Ook de rol die liefde, aandacht en steun daarin spelen, werd mij duidelijk. Op indringende wijze heb ik vanaf 2014 zelf ervaren wat verdriet en rouw met je kunnen doen. Aan den lijve heb ik ondervonden dat als rouw en verdriet niet (h)erkend worden, geen aandacht krijgen of zelfs ontkend worden, je daar heel ziek van kunt worden. Herstellen kost vaak veel tijd en ook daar kan ik over meepraten. Het was zo heftig dat ik er voor mijn vierenveertigste verjaardag niet meer wenste te zijn. Mijn gezin keerde nipt het wantij, gelukkig.


Naast een goede begeleiding vroeg mijn herstel om ruimte, rust, aandacht en tijd. In mijn geval duurde deze periode ruim drie, bijna vier jaar. Noodgedwongen zette ik mijn werk als ritueelbegeleider op een lager pitje voort. Zodra mijn gezondheid dit toeliet ging ik op zoek naar het waarom achter mijn ziek-zijn. Ik startte met de post HBO-opleiding Verlieskunde Verborgen Verlies. Deze opleiding gaf inzicht in mijn persoonlijke proces van rouw en in dat van anderen, die een ingrijpend verlies meemaken (levend verlies) of meegemaakt hebben. Beide vormen van rouw vragen om een zorgvuldige, open manier van begeleiden. Deze manier past mij van nature. Mijn reis door het Land van Rouw had humor en was boeiend, maar was ook pittig, bar en eenzaam. Vaak had ik het gevoel er alleen voor te staan. De reis vroeg om kracht, uithoudingsvermogen, goede moed en een flinke dosis nieuwsgierigheid. Inmiddels weet ik dat een goede begeleider hét verschil voor je maakt. Deze reis moet je uiteraard zelf maken, maar dat hoef je niet alleen te doen. Liever niet zelfs, want zonder goede begeleiding was ik niet hersteld en had ik niet gestaan waar ik nu sta.


"Tot hier ben ik gekomen en vanaf hier wil ik graag verder gaan." 

Esther


Met mijn kennis van rituelen stond ik mijzelf toe om stap voor stap, bij elk nieuw inzicht, ankerpaaltjes te slaan en te kiezen: wat laat ik hier, op dit moment achter en wat neem ik mee de toekomst in? Zo kon ik de inhoud van mijn rugzak telkens herschikken en herzien. Dit gaf houvast. Zo kon ik telkens verder. In de zomer van 2015 ben ik mijn meisjesnaam - Oldenziel - weer gaan gebruiken. Dit was een beslissing op zielsniveau. Het heeft mij veel gebracht. In maart 2017 besefte ik mij een belangrijke, meergenerationele waarheid achter mijn waarom. Dit bijzondere inzicht gaf betekenis aan al mijn persoonlijke verliezen en proces tot dan toe. Deze waarheid werkte bevrijdend en hielp mij mijn levenskracht te hervinden. Bevrijd van veel ballast, helder en zonder sluiers kon ik de zon in mijn leven weer omarmen. Op die dag heb ik mijzelf beloofd de stralen van mijn zon nooit meer toe te dekken of te verstoppen. Ik besloot de kracht ervan in te zetten voor allen die een lichtje kunnen gebruiken op hun levenspad.


"De waarheid maakt oneindig krachtig. 

De ballast die je met je meedraagt is vaak van iemand anders. 

Deze maakt je instabiel en kwetsbaar." 

Esther, 2017


Waarom vertel ik mijn verhaal? Mijn verhaal is een verhaal van hoop, verlangen en een proces dat de dood, en zelfs vele generaties, overstijgt. Het gaat over hoop op licht in het donker, verlangen naar bevrijding en nieuwe levenszin in moeilijke omstandigheden. Een verlangen waar veel mensen mee worstelen. Op mijn tocht ontmoette ik tochtgenoten, goede helpers, gidsen en wegwijzers, maar ook wolven in schaapskleren. Daar heb ik mee gedeald en dankzij de begeleiding die ik telkens vond van geleerd. Deze rijkdom combineer ik graag met mijn professionele profiel om een goede tochtgenoot of reisgeleide te zijn.


Ik houd van reizen, van grote en kleine mensen onderweg, hun verhalen, veerkracht, onverwachte wendingen, nieuwe vergezichten en pionieren in de polder. Sinds mijn vroegste jeugd bewoog mijn leven zich van Kwaliteit van Leven in binnen- als buitenland, door studie en werk naar Kwaliteit van Arbeid. Ik verbleef lange tijd ongewild in Niet-mijn-land en keerde via zingeving, spiritualiteit, een goede begeleiding, systemisch werk en heel veel tranen terug in mijn eigen spoor: empowering life to the fullest. Een nuchtere kijk en praktische invulling bestaat naast het verhaal van de ziel, samen vormen ze mijn natuurlijke thuis.


"Het is letterlijk van levensbelang dat je je welkom voelt,

dat je om alles wat je wel en niet bent of kunt, gezien en gewaardeerd wordt. 

Voor een goede gezondheid is het essentieel dat je (ook) je eigen leven mag leven, 

dat je (ergens) ten diepste jezelf mag zijn en dat je jezelf durft en kunt uiten 

in een veilige omgeving zonder oordeel." 

Esther, 2017


Iemand vroeg mij ooit of ik zou stoppen met Ode aan je Leven, nu ik zelf de dood in de ogen had gekeken? Dat heb ik overwogen, echter juist nu kan ik met alles wie ik ooit was, wie ik ben geworden en wat ik kan, in het leven van anderen dé persoon zijn die ikzelf zolang heb gemist. 

Uit eigen ervaring kan ik zeggen hoe fijn het is om buiten je eigen gezin, familie of vriendenkring een veilige, vertrouwde vreemde te vinden waar je alles tegen kunt zeggen, iemand die jouw diepste zelf zonder oordeel ziet en jou naar behoefte uitnodigend verder helpt, professioneel en deskundig en daarnaast medemenselijk, warm en dichtbij.


Wat kan ik voor je doen?

Wie mag ik voor je zijn?


Zoek je een tochtgenoot, helper, praatpaal, schrijver, gids of inspiratie?

Zie mij als de ANWB: ik luister naar je verhaal en de vragen waarmee je leeft en help je kundig (weer) op weg, waarna jij veilig en zelfstandig verder kunt. Bij mij kun je terecht voor informatie vooraf, tijdens de reis, bij onverwachte omstandigheden en hulp bij pechonderweg.


Van levensreis tot hemelreis: 

je bent van harte welkom!


Praktisch: Wat ik voor jou kan betekenen wordt vaak niet door een (zorg)verzekering vergoed. Werkgevers daarentegen bieden financieel regelmatig de helpende hand. Werkzaamheden rondom het overlijden en ter voorbereiding op en uitvoering van de uitvaart kunnen gedeclareerd worden op een uitvaartverzekering. Omdat ik het belangrijk vind dat iedereen een beroep op mij kan doen, werk ik in essentie uitsluitend op maat en kan ik passend bij ieders budget voor iedereen iets waardevols betekenen. 

Waar heb jij behoefte aan op dit moment?


Bel vrijblijvend 06 - 489 64 655

of stuur een e-mail naar [email protected]l


Je bent welkom. 


Alle Liefs,

Esther Oldenziel


Interessante link:

Levensreisverhalen