Back on track: 
Sprankelend jezelf, succesvol in leven, leren en werk


Back on Track 
CatsuitCoaches  
06 - 489 64 655

Met Esther!


Mijn naam is Esther Oldenziel. Sinds 2010 geef ik met hart en ziel vorm aan Ode aan je Leven en Odelief, voor kinderen bij afscheid/rouw. Privé ben ik partner van en moeder van twee zonen.


Met liefde help ik jonge en oudere mensen bij het intens vieren van het leven en het helen daarvan wanneer nodig(Jonge) ouders, kinderen en jongeren die een moeilijke tijd doormaken als gevolg van bijvoorbeeld ziekte en overlijden hebben mijn speciale aandacht. Ik help hen met hun vragen op sociaal, emotioneel, psychisch, spiritueel én praktisch gebied. 


Ik ben er voor je bij vieren, afscheid/rouw en verandering.  


Mijn expertise deel ik sinds 2017 tevens met professionals in (t)rouwzorg, uitvaartzorg, onderwijs en bedrijfsleven. Dit doe ik door het geven van inspiratiesessies, supervisie, trainingen en als coach. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld het herkennen van en omgaan met rouw bij (jonge) cliënten, families, leerlingen en medewerkers, het gebruik van rituelen bij volwassenen en kinderen, het vergroten van inzicht in verlies- en veranderingsprocessen, jijzelf als instrument en sprankelend spreken in het openbaar. 


Voordat ik met Ode aan je Leven en Odelief begon was ik werkzaam in het bedrijfsleven. Ik volgde mijn passie en maakte van mijn pastorale hobby als voorganger, groot-luisteraar en organisator mijn werk. Terwijl ik in 2010 de post HBO-opleiding Ritueel begeleiden volgde, kende Ode aan je Leven een vliegende start. In korte tijd werd ik een veel gevraagd ritueelbegeleider bij rouw én trouw.  Ook onderstrooms gebeurde er echter van alles. Ik ontmaskerde de dood en de dood mij. In een sneltreinvaart werden levensprocessen mij duidelijk, alsmede de rol die liefde, aandacht en steun daarin spelen. Op indringende wijze heb ik vanaf 2014 zelf ervaren wat verdriet en rouw met je doen. Met name wanneer rouw en verdriet niet (h)erkend worden, geen aandacht krijgen of zelfs ontkend worden en er niet mogen zijn, zoals bij mij het geval was, dan kun je daar heel ziek van worden. Het was zo heftig dat ik er voor mijn vierenveertigste verjaardag niet meer wenste te zijn. Mijn gezin keerde nipt het wantij, gelukkig. 


Naast een goede begeleiding vroeg mijn herstel om rust, ruimte, aandacht en tijd. In mijn geval duurde deze periode ruim drie, bijna vier jaar. Noodgedwongen zette ik mijn werk als ritueelbegeleider op een lager pitje. Op het moment dat mijn gezondheid dit toeliet ging ik op zoek naar het waarom achter mijn ziek-zijn en volgde de post HBO-opleiding Verlieskunde Verborgen Verlies. Deze opleiding gaf niet alleen inzicht in mijn persoonlijke proces van rouw, maar ook in dat van anderen die een ingrijpend verlies meemaken (levend verlies) of meegemaakt hebben. Beide vormen van rouw vragen om een zorgvuldige, open manier van begeleiden die mij van nature heel goed ligt. Mijn reis door het Land van Rouw had humor en was boeiend, maar was vooral ook pittig, bar en eenzaam. Vaak had ik het gevoel er alleen voor te staan. Zij vroeg kracht, uithoudingsvermogen, goede moed en een flinke dosis nieuwsgierigheid. 


"Tot hier ben ik gekomen en vanaf hier wil ik graag verder gaan." Esther, 2002


Met mijn kennis van rituelen stond ik mijzelf toe om stap voor stap, bij elk nieuw inzicht, ankerpaaltjes te slaan en te kiezen: wat laat ik hier achter en wat neem ik mee de toekomst in? Zo kon ik de inhoud van mijn rugzak telkens herschikken en herzien. Dit gaf houvast. Zo kon ik telkens verder. In de zomer van 2015 ben ik mijn meisjesnaam - Oldenziel - weer gaan gebruiken. Dit was een beslissing op zielsniveau en werkte, zoals voorvoeld helend. In maart 2017 besefte ik mij een belangrijke, meergenerationele waarheid achter mijn waarom. Dit bijzondere inzicht gaf betekenis aan al mijn persoonlijke verliezen en proces tot dan toe. Deze waarheid werkte bevrijdend en gaf mij mijn levenskracht terug. Bevrijd van veel ballast, helder en zonder sluiers kon ik de zon in mijn leven weer omarmen. Ik heb mijzelf beloofd de stralen van mijn zon nooit meer toe te dekken of te verstoppen en haar in te zetten voor allen die een lichtje kunnen gebruiken op hun levenspad.


"De waarheid maakt oneindig krachtig. De ballast die je met je meedraagt (vaak van iemand anders) maakt je instabiel en kwetsbaar."  Esther, 2017


Waarom vertel ik mijn verhaal? Ik vertel mijn verhaal, omdat het een verhaal is van hoop, verlangen en een proces dat de dood en zelfs vele generaties overstijgt. Het gaat over hoop op licht in het donker, verlangen naar bevrijding en nieuwe levenszin in moeilijke omstandigheden. Een verlangen waar veel mensen mee worstelen. Op mijn tocht ontmoette ik tochtgenoten, goede helpers, gidsen en wegwijzers, maar ook wolven in schaapskleren. Daar heb ik mee gedeald en van geleerd. Die rijkdom combineer ik graag met mijn professionele profiel om een goede tochtgenoot of reisgeleide te zijn voor anderen. 


Ik houd van reizen, grote en kleine mensen onderweg, hun verhalen, veerkracht, onverwachte wendingen, nieuwe vergezichten en pionieren in de polder. Sinds mijn vroegste jeugd bewoog mijn leven zich van Kwaliteit van Leven in binnen- als buitenland, door studie en werk naar Kwaliteit van Arbeid. Ik verbleef lange tijd ongewild in niet-mijn-land en keerde via zingeving, spiritualiteit en religie terug in mijn eigen spoor: empowering life. 

Het verhaal van de ziel is mijn natuurlijke thuis. 


"Het is letterlijk van levensbelang dat je je welkom voelt en dat je om alles wat je wel en niet bent of kunt, gezien en gewaardeerd wordt. 

Voor een goede gezondheid is het essentieel dat je (ook) je eigen leven mag leven, dat je (ergens) ten diepste jezelf mag zijn en dat je jezelf durft en kunt uiten in een veilige omgeving zonder oordeel." Esther, 2017


Iemand vroeg mij laatst: "Stop je nu met Ode aan je Leven, nu je zelf de dood in de ogen hebt gekeken en je je diepste waarom hebt leren kennen?" Dat heb ik overwogen, ja. Echter juist nu kan ik met alles wie ik ooit was, wie ik ben geworden en wat ik kan, in het leven van anderen dé persoon zijn die ikzelf zolang heb gemist. Uit eigen ervaring kan ik zeggen hoe fijn het is om buiten je eigen gezin, familie of vriendenkring een veilige, vertrouwde vreemde te hebben waar je alles tegen kunt zeggen, iemand die jouw diepste zelf zonder oordeel ziet en jou naar behoefte uitnodigend verder helpt, professioneel en deskundig, maar vooral ook warm en dichtbij.


Wat kan ik voor je doen?

Wie mag ik voor je zijn?


Zoek je een tochtgenoot, helper, praatpaal, schrijver, gids of inspiratie? 

Zie mij als de ANWB: ik luister naar je verhaal of vraag en help je kundig (weer) verder op weg, waarna jij veilig en zelfstandig verder kunt. 

Bij mij kun je terecht voor informatie vooraf, tijdens de reis, bij onverwachte omstandigheden en hulp bij pechonderweg. 


Van levensreis tot hemelreis: je bent van harte welkom!


Praktisch: Wat ik voor jou kan betekenen wordt niet door een (zorg)verzekering vergoed. Mijn werkzaamheden rondom of ter voorbereiding op een overlijden of uitvaart kunnen gedeclareerd worden op een uitvaartverzekering. Omdat ik het belangrijk vind dat iedereen een beroep op mij kan doen, werk ik in essentie uitsluitend op maat en kan ik passend bij ieders budget voor iedereen iets waardevols betekenen. Waar heb jij op dit moment behoefte aan? 

Neem contact op door te bellen met 06 - 489 64 655 
of stuur een e-mail naar [email protected]  


Welkom en Liefs,
Esther Oldenziel

Interessante links:
Activiteiten, lezing en workshops